Haber

Son Dakika: Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 36 bin 187’ye yükseldi

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 10. güne girildi. Yüzyılın felaketi Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma neden oldu.

CAN KAYIPLARININ SAYISI ARTIYOR

Depremin ilk anından itibaren yürütülen arama kurtarma çalışmaları devam ederken, can kaybı da artıyor. Depremde şimdiye kadar 36 bin 187 kişi hayatını kaybederken, 108 bin 68 kişi de yaralandı. Depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzede tahliye edildi.

AFAD Beyin Sarsıntısı Riski ve Azaltılması Genel Müdürü Orhan Tatar, depremle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bu sarsıntı Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük sarsıntılardan biridir. Bu iki depremin toplam süresi yaklaşık 2 dakikalık bir süreye yayılmaktadır. Her iki depremde de yer kabuğu çok önemli bir biçimde sarsılmıştır. 2 dakikalık bir süre için bu iki sarsıntının derinliği ortalama 8,5 ile 10 kilometre arasında değişiyor.

Düne kadar 3-4 metreye ulaştığı bilinen yer kabuğundaki yer değiştirmelerin dün sahadan alınan bilgiler ışığında 7,3 metreyi bulduğu biliniyor. Bu deprem Doğu Anadolu fay zonu üzerinde meydana geldi. Bu sarsıntı sonucunda 5 farklı segment yıkıldı. Bunları güneyden sayarsak, bu depremin Hatay’ın kuzeyinde başlayıp Pazarcık, Gölbaşı’nın kuzeyine kadar devam ettiğini ve şimdiye kadar yüzey kırılma bölgesinde yapılan çalışmalardan daha kuzeye doğru devam ettiğini biliyoruz.

“HASARLI BİNALARDAN UZAK OLMASI GEREKİYOR”

Artçı sarsıntılar devam ediyor. Bölgede halen hasar görmemiş, ağır veya orta hasarlı çok sayıda bina bulunmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu yapılardan uzak durması değerlidir. 4 ve 5’in üzerindeki artçı sarsıntılardan sonra yıkılmayan binalarda da yıkım meydana gelebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise şu: Şu anda bölgenin bazı kesimlerinde çok yoğun kar yağışı var. Özellikle hatasız kuzeye gittiğinizde görebilirsiniz. Buralarda çığ tehlikesi olabilir. Bazı yerlerde heyelan ve kaya düşmesi riski taşıyan alanlar var.

“UMUTLARIMIZ MUCİZE KURTARICILAR DEVAM ETMEKTEDİR”

Mucizevi kurtuluşlar hala devam ediyor. Bunlar bizi çok mutlu ediyor. Umudumuz, bu mucizevi kurtuluşların devam etmesidir. Sarsıntılardan 12, 13, 14, 15 gün sonra bile kurtuluşların olduğu durumlar var. İnşallah bu sarsıntılarda vatandaşlarımızı enkaz altından sağ çıkarabiliriz.

“PEK ÇOK ŞEYLER YAŞIYORUZ”

Toplam artçı sarsıntı sayısı 3.858’dir. Bu çok önemli bir rakam. Şu anda bile artçı sarsıntı sayısının 3 bin 900’ü geçtiğini söyleyebiliriz. 3’e 4 artçı sarsıntı sayısı ise 1.253. 4-5 arası orta büyüklükteki artçı sarsıntıların sayısı 394, kabaca 400. Bu da hemen hemen her 10-15 dakikada bir hissedilen bir sarsıntı olduğunu gösteriyor. 5 ve 6’nın ortasındaki artçı sarsıntıların sayısı 38. Üç ay önce meydana gelen İzmir depreminin büyüklüğü 4.9, Düzce depreminin büyüklüğü ise 5. İzmir ve Düzce büyüklüğünde çok sayıda artçı şok yaşıyoruz. titreme Bu deprem bölgede yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı doğrudan etkiledi. Bu deprem ülkemizin her yerinde hissedilen bir depremdir.

“HASARLI BİNALARDAN UZAK OLMASI GEREKİYOR”

Artçı sarsıntılar devam ediyor. Bölgede halen hasar görmemiş, ağır veya orta hasarlı çok sayıda bina bulunmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu yapılardan uzak durması önem arz etmektedir. 4 ve 5’in üzerindeki artçı sarsıntılardan sonra yıkılmayan binalarda da yıkım meydana gelebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da şu: Şu anda bölgenin bazı kesimlerinde çok yoğun kar yağışı var. Özellikle hatasız kuzeye gittiğinizde görebilirsiniz. Buralarda çığ tehlikesi olabilir. Bazı yerlerde heyelan ve kaya düşmesi riski taşıyan alanlar var.

“UMUTLARIMIZ MUCİZE KURTARICILAR DEVAM ETMEKTEDİR”

Mucizevi kurtuluşlar hala devam ediyor. Bunlar bizi çok mutlu ediyor. Umudumuz, bu mucizevi kurtuluşların devam etmesidir. Sarsıntılardan 12, 13, 14, 15 gün sonra bile kurtuluşların olduğu durumlar var. İnşallah bu depremlerde vatandaşlarımızı enkaz altından sağ kurtarabiliriz.

“30 KIRTİLYON TEMMUZ ENERJİSİ SAĞLANDI”

Bu sarsıntılar sonucunda yer kabuğunda 400 kilometreyi aşkın bir yüzey kırılmasının meydana geldiğini biliyoruz. Bu kırılma sonucunda yer kabuğunda çok büyük deformasyonların geliştiğini görüyoruz. Ortaya çıkan güç çok büyük. Kabaca 30 katrilyon joule enerji açığa çıktı diyebiliriz. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Büyük bir travma var. Şu anda sahada çok önemli bir psikososyal pekiştirmeye ihtiyaç var. Bu anlamda özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın ekipleri çok geniş bir küme ile sahada. Özellikle bu aşamada basına sorduğumuz konulardan biri de bu. Vatandaşlarımızın yaşadığı travmanın en kısa sürede hafifletilmesi konusunda basın mensuplarına büyük sorumluluk düşmektedir. Afet psikolojisi gibi bahislerde vatandaşlarımıza ulaşarak bu travmayı azaltmak bizim görevimiz.”

OKULLAR TATİL

Öte yandan ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a kadar, afet bölgesindeki okullarda ise 20 Şubat’a kadar ortaokullara eğitim verildi. Tüm uygun kamu binaları mağdurların barınma ihtiyaçları için tahsis edilmiştir.

ÖĞRENCİLER İSTEDİKLERİ OKULA GEÇİŞ YAPARLAR

Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a kadar, afet bölgesindeki okullarda ise 20 Şubat’a kadar ortaokullara eğitim verildi. Tüm uygun kamu binaları mağdurların barınma ihtiyaçları için tahsis edilmiştir. Depremden etkilenen 10 ildeki okullarda öğrenim gören öğrenciler, istedikleri illerdeki okullara geçiş yapabilecek.

10 ilde olağanüstü hal ilan edildi

Depremin meydana geldiği 10 il genel hayatı etkileyen afet bölgesi ilan edildi. Arama kurtarma faaliyetleri ve müteakip çalışmaların hızlı bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla Mükemmeliyet Durumu kararı alınmıştır. 10 ilde OHAL 3 ay sürecek.

OHAL İLE 10 İLDE NELER DEĞİŞECEK?

  • Afet bölgelerinde yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek veya orijinal olarak onarılacak yapıların hangilerine tabi olacağı teknik kurallar hazırlanacak ve yönetmelikle belirlenebilecek.
  • Her türlü araç ve iş makinesi sonradan ödenmek şartıyla kullanılabilir.
  • Valiler ve kaymakamlar herhangi bir kayıt olmaksızın acil alım ve kiralama yapabilecek.
  • Devlete ait taşınmazların yeterli olmaması halinde, tüzel kişilere ait bina ve araziler kesintili olarak kullanılabilir.
  • Afet bölgelerinde ordu, jandarma, vali ve kaymakamların talepleri yerine getirilecek.
  • Afet bölgesi ilan edilen yerlerde haber ve ulaşım araçları ücretsiz olacak.
  • Hastanelere sevk edilmek üzere hava ve deniz araçlarına el konulabilir.
  • Zarar gören yerlerin yeniden inşası ve başka yerlere naklinin gerekli olduğu hallerde kamulaştırma ve iskan yardımı da bu kapsama dahil edilecek.

haberyesilova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu