Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ekonomi mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi değişiklik yapacak mı’ deme hatasına düşmesinler, ben burada aynıyım. Beraber atalım diye anlaştık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretlerinden dönüşünde uçakta gazetecilerle röportaj yaptı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından KKTC ve Azerbaycan’a ilk resmi ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile hem ikili hem de dış ilişkilerde verimli görüşmeler yaptıklarını ifade etti. heyetlerin ortası. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iki ülke arasındaki güçlü bağların altını çizdiklerini belirterek, “İkili gündemimizdeki konuları ve Kıbrıs meselesindeki son durumu değerlendirdik. Sahip oldukları tüm haksız ve hukuksuz ambargolara rağmen” dedi. Devlet hizmetlerinin Kıbrıslı Türk kardeşlerimize rahatlıkla verilebileceğini belirterek, “İletişim noktasında yürüttüğümüz ortak çalışmaları değerlendirdik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Doğu Akdeniz’de bir çekim merkezi haline getirmek için attığımız ve atacağımız adımları değerlendirdik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerini korumak ve Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirterek, “Türkiye Yüzyılı inşa ederken, asrın ana unsuru ada Kıbrıs’tır.Türklerin haklarını savunmak önceliğimiz olmaya devam edecektir.Tatar Bey’e bu konudaki kararlılığımızı yineledim.Sonraki süreçleri tekrar işbirliği içinde yürütme kararı aldık.Lefkoşa’dan sonra Bakü’ye taşındık.Yapabiliriz. 6 Şubat depremlerinden sonra İlham kardeşimin ve Azerbaycan halkının milletimizle gösterdiği dayanışmayı asla unutmayın.Azerbaycanlı kardeşlerimiz de kendi halkımız gibi depremzedelerimiz için seferber oldu ve harekete geçti.Bu süreçte Azerbaycan halkının manevi desteğine tanık olduk. 28 Mayıs gecesi Ankara ve İstanbul gibi Bakü’de de aynı coşku, heyecan ve memnuniyet vardı.Bizler ve milletimiz kadar Azerbaycanlı kardeşlerimiz de zaferimizin sevincini yaşadı. Ziyaretimiz sırasında kendilerine manevi destekleri ve duaları için teşekkür etmenin yanı sıra gündemimizdeki konuları da detaylı bir şekilde değerlendirdik.”

Ermenistan ile normalleşme süreçlerinde kaydedilen ilerlemeyi de değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinde ilerlemenin Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine de katkı sağlayacağını kaydetti. “Yaşanan bunca acıdan sonra bölgemizde barış kapısının açıldığını görüyoruz. Bu fırsatın kaçırılmaması için ilgili tüm tarafların sorumlu davranmasını bekliyoruz. Mekanizmalarımızı çalıştırarak ikili ilişkilerimizde yakaladığımız ivmeyi sürdürmek istiyoruz. Azerbaycan ile Stratejik İşbirliği Konseyi ve Karma Ekonomik Komisyon başta olmak üzere Türk Devletleri Örgütü gibi bölgesel işbirliği ve istişare mekanizmalarımızı daha da güçlendireceğiz.

Ziyaretlerin ikili ilişkilerin yanı sıra tüm bölge için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Bana gösterilen samimi ikamet için Sayın Tatar ve Sayın Aliyev’e şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. eşim ve heyetim.”

Yeni dönemde nasıl bir dış politika izleneceğine ilişkin bilgi paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu yılda, doğu-doğu ayrımı ilkelerimizin arasında yer almıyor. Batı’ya en az bu kadar yakınız.Hele bu yüzyılda dünyanın bütün ülkeleri ile aynı anlayışla ortalarda yer almaktan üzüntümüz var.Hepsi ile tüm görüşmelerimizi en ideal şekilde sürdürmeye çalışacağız. Bundan sonraki süreçte de tüm dünya ile ilişkilerimizi rahat ve ilkeli bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz.Bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarın egemenliği için ne gerekiyorsa yapmayı umuyor ve yapacağız. diyalog ve diplomasiyi öncelikli olarak kullanarak olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın açılış törenine katılmasını önemli bir adım olarak değerlendirerek, şunları söyledi:

“Bu noktada Paşinyan, ülkesinde birçok engeli aşarak, muhalif anlayışları aşarak davetimizi kabul etti. Bu törende ancak Başbakan Paşinyan ile görüşebildik. Bu davete icabet ettiği için kendisine teşekkürlerimizi sunduk. Bu anlamda Azerbaycan dahil Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyabilecekleri sözleri değerliydi.Bunu tanımaları doğal olarak değerli bir gelişmedir.Ancak az önce de belirttiğiniz gibi Ermenistan’ın Paşinyan karşısındaki durumu da çok değerlidir.Şimdiye kadar Paşinyan bu konuda geri adım atmadı.

“İran’ın böyle bir tavrı olması hem Azerbaycan’ı hem de bizi üzüyor”

Zangezur Koridoru’nun Ermenistan’la ilgili bir sorun olmadığını ifade eden Erdoğan, “Zangezur Koridoru İran’la ilgili bir sorun. , onları da üzmeli. Ayrıca burada vagon başına alınan fiyatlar maalesef çok yüksek. İnşallah kısa sürede bu eziyeti atlatacağız. Buna olumlu yaklaşsalar Türkiye-Azerbaycan-İran bugün hem karayoluyla hem de demiryoluyla burada. entegre olacak ve muhtemelen ‘Pekin-Londra hattı’ açılacak” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tarihi İpek Yolu’nu canlandırma projesine Azerbaycan’ı dahil etmemesini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kılıçdaroğlu demiryolu, otoyol falan işlerden anlamıyor. Çin ile bu İpek Yolu’nu yıllar önce konuştuk. Biliyorsunuz. Çin, “Türkiye’de İpek Yolu Projesi var. Ben de o daveti kabul ettim ve bu halen devam eden bir şey. Bu hala devam eden bir şey. Bir yerden duymuş. Bunu söylersem buradan biraz oy alırım diye düşündü. Neyin peşinden koştuğu belli” dedi.

Bu hakları kullanmayacaksınız, bize ‘Gelin İsveç’i NATO’ya alın’ diyeceksiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki ay yapılacak NATO Zirvesi’ne ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Bu, Vilnius’taki NATO Tepesi’nde yapılacak. Olağanüstü bir şey olmazsa ben de katılacağımı umuyorum. İsveç’in bu beklentileri, bu beklentilere uyacağımız anlamına gelmiyor. Bu beklentilere uymamız için öncelikle İsveç görevini yerine getirmeli, biliyorsunuz NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul’da Dolmabahçe’de misafirimdi, onunla da orada görüştüm, kendisine söylediğimiz şuydu: Bizden İsveç’in beklentilerine cevap vermemizi bekliyorsanız, önce İsveç’in bu terör örgütünün yaptığını mutlaka yok etmesi gerekiyor.” Stoltenberg bunları bize anlatırken maalesef o dönemde İsveç’te yine teröristler sokaklarda gösteri yapıyorlardı. Daha sonra İbrahim Bey o görüntüleri muhatabına gönderdi. Cumhurbaşkanımız şu anda Stoltenberg ile görüşüyor ama İsveç’te yine teröristler gösteri yapıyor.” Bunu nereden ele alacağız, nereden alacağız? Onun için ‘Uygun niyetle yaklaşalım. , bu tablo içinde bu işe olumlu yaklaşamayız.Sonuçta bu bir anayasal mesele değil, bu bir hukuk meselesi değil, bu ne yapıyor, kolluk ne yapıyor, kolluk kuvvetlerinin işi onları durdurmak. Cudi, Gabar, Tendürek, Bestler Dereler’deki bu teröristlerin inine anayasa ile mi girdik, kanunla mı girdik, hayır zaten kanunlarda ve anayasalarda kolluk kuvvetlerine tanınan haklar var, bu hakları kullanın, kullanmayacaksınız. Bu hakları kullanın, bize ‘Gelin İsveç’i NATO’ya alın’ diyeceksiniz. O zaman NATO’nun terörle mücadele çabası nerede? NATO bununla bir kez ilgilenmeli. Biz bunu hallettikten sonra şunu söyleyemeyiz. Vilnius’tayız falan ve “el bebek gül bebek” diyoruz. Yarın (Çarşamba) Kıdemli Danışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya, NATO heyeti ile Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara şu mesajı önceden verecek; Yani bu Cumhurbaşkanımızın görüşü, kesinlikle Vilnius’ta farklı bir şey beklemeyin.”

“Düşmanlarımızı çoğaltmak için değil, azaltmak için var olduğumuzu bilin”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde Yunanistan ile ilişkilere yönelik tavırla ilgili olarak, “Seçimimizin ardından Miçotakis aradı ve kendisini tebrik etti. Böyle bir süreçti. Onun için Türkiye’de böyle bir şey olursa görüşmekten çekinmeyiz. Şu anda Vilnius İki komşu Zaman zaman ileri geri verilen beyanatlar olmadığı sürece düşmanlıkları artırmanın değil azaltmanın peşindeyiz.Onun için onunla orada da görüşüyoruz.Doğal olarak bir şeyler var. Burada söyleyeceğimiz şey kesin, nedir bu? Sayın Başbakan, bu silahlanmayı artık durdurun. Peki bu silahlanma ile nereye gidiyorsunuz? Amerika size sürekli bir sürü silah veriyor. Bedava verdiğin için mi alıyorsun yoksa pul pul istemediğin için mi böyle alıyorsun?” Burası Türkiye, bu Erdoğan.”

“Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gelişmeler bizi çok daha hızlı güçlendirecek”

Türk Devletleri Teşkilatı’nda atılan adımı daha da güçlendirmek için bazı adımlar atmanın mümkün olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzde Kazakistan Türkistan’ında bir yokuş çıkacak. Olursa bu cumhurbaşkanları zirvesine katılmak isterim. Olağanüstü bir durum olmaz, Tokayev dün tekrar hatırlattı, “Olağanüstü bir durum olmazsa geleceğim. Bugün kardeşim İlham Aliyev ile de görüştük. Onların da bir programı var. O programın tarihiyle değiştirirsem, orada birlikte oluruz. Yani Türki Cumhuriyetler arasında bir orta yol bulursak şu veya bu emsali tartışmak uygun olur. Bunları tartışmak yerinde olur.” Almanızda mutlaka fayda var. Çünkü Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda Türk Devletleri Teşkilatı adımını biz attık. Bunu kendimiz geliştirmemiz gerekiyor. oraya bir virgül koyun.Ne yaparsak yapalım bir nokta koyalım sonra işlememiz lazım.Şimdi prestijle Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gelişmeler bizi çok daha hızlı güçlendirecek.Türk Devletleri Teşkilatı da bu güce ihtiyacı var” dedi.

“Yunan yakasındaki mevcut yönetim öncekilere göre daha barışçıl bir atmosferde”

Rum kesimindeki mevcut yönetimin şu an itibariyle öncekilere göre daha barışçıl bir atmosferde olduğunu belirten Erdoğan, “Eğer bu barış ortamını sürdürürlerse ve Türkiye Cumhuriyeti’nin egemen eşitlik haklarını korumak için ‘evet’ derseler. Kuzey Kıbrıs’ın Avrupa Birliği tarafından kışkırtılmadan, yapacağız Ve ‘neden olmasın’ diyoruz. Ama Kuzey Kıbrıs, egemen eşitlik haklarını tanımalı, tanımazlarsa bu olmaz. Bu işin bir kısmı İsviçreli Bürgenstock, sonra bize söz verdiler, ‘Referanduma giderek çıkacak sonuçta biz Avrupa Birliği olarak yanınızda olacağız’ dediler. Ama ne yazık ki KKTC’den yana değiller Güney’i hızla Avrupa Birliği’ne dahil edip KKTC’yi dışarıda bıraktılar O zamandan beri böyle Avrupa Birliği dürüst değil 50 yılı geçtik yine Avrupa’dır.” Birlik aynı noktada, değişen bir şey yok. Bunları masaya bu şekilde koyacağız. Bunu da gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“Tabii bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı faiz politikasında önemli bir değişiklik yapacak mı’ hatasına düşmemeli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde de ekonomiyi güçlendirme beklentilerini sürdüreceklerinin altını çizerek, “Yani ekonomiyi burada bir kenara bırakalım diyemezsiniz. Her ülkenin ilk işi ekonomidir. Bundan sonraki adım da burada atılacak. Hazine ve Maliye Bakanımızın mevcut görevi başta olmak üzere Merkez Bankası ve BDDK’daki değişim Ticaret Bakanımızdan Sayın Bakanımıza ekonomi ile ilgili bakanlarımızla birlikte Türkiye’de attığımız adım. Sanayi ve Teknolojinin, savunma sanayinin, hepsi bu iş ile alakalı.Konvansiyonel taşımacılık önemli.Gıda,tarım ve hayvancılık en değerli adımlardan biri ve bizi vurmaya çalışıyorlar.Alt yapıdaki tüm çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunlara prim ödemeden üst yapı ve üst yapıyı, bir yandan olağan finans şubemizi güçlendirmeye çalışacağız, finansta kaynak aramaya devam edeceğiz, etmeye de devam edeceğiz, bankalarla ilgili bir karamsarlığımız yok. Bankacılık departmanımız o güçlü” dedi.

Mali yönetimi güçlendirerek enflasyondaki düşüşü düşürmeyi hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi değişiklik yapacak mı’ yanılgısına kapılmasınlar. Burada da aynıyım.Ancak Hazine ve Maliye Bakanımızın şu anki niyeti yerinde.Merkez Bankası ile birlikte olağan adımları hızlı ve kolay bir şekilde atacağını kabul ettik,hayırlı olsun dedik ve bu şekilde enflasyonu tek haneye indirme kararlılığımızı da beyan ettik.Neye dayanarak bunu söylüyoruz?Hani benim başbakanlığım döneminde (enflasyonu) tek haneye indirdiğimizde faiz 4.6 idi, enflasyon 6.2 idi. o zamanlar bu olağan şeyleri birlikte yapardık şimdi Bakanımıza bunları söyledik aynen böyle yapalım.O zamanlar “düşük faiz, düşük enflasyon” teorisiyle çalışıyorduk.Şimdi ben bir başkasıyla çalışıyorum. Bire bir anlayışa katılıyorum ve bu formda bunu başarabileceğimize inanıyorum” dedi.

Asgari ücret noktasında işçiyi enflasyona karşı ezmeyeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari ücret noktasında elimizden geleni yapacağız. Personelimizin bu noktada rahat olması lazım. Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz, yapacağız. inşallah bir an önce karar verilir. atılacaktır” dedi.

Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan’ın kendisine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından önerildiğini belirten Erdoğan, “Hafize Hanım, Mehmet Bey onu tanıyordu ve bu teklifi bana o getirdi. hani ben takım hareketine inanırım ben takımımla geliyorum o yüzden bakan arkadaşlarımı seçerim onları incelerim bununla da kalmayıp farklı isimler üzerinde de çalışırım kabinemi de ona göre oluştururum. bu kabinede bütün bakan arkadaşlarım bakan yardımcılarını getirmişler önüme ve ben onlardan aldıktan sonra onlar hakkında da istihbaratla araştırma yaptım hepsini araştırıyoruz bunların ne olduğunu, ne olduklarını, ne olduklarını. bunlar vs yurt içinde yurt dışında yurt dışında ise kim ne ne nasıl bir insan bunlar çok acayip saldırılar var her zamanki gibi birde bakıyorsunuz bu saldırılar aman Allahım ne icat ediyorlar •Artık doğalız yani iğne deliğinden geçtik onları pek yutmuyoruz ama çalışıyoruz, yapıyoruz. ve bu kardeşimizin başarısını bize ilettiler, dediler. Yani Goldman Sachs’tan tutun da oradaki bankacılık ve finans sektöründeki çalışmalarına kadar bu durumları dile getirdiler. ve Merkez Bankası’nda bir kadın yöneticimiz olması gerektiğini düşündük. Bu adımı iyi attık. Kendisine her zamanki beklentilerimizi anlattık. Ve bu adımlarla hem Hazine ve Maliye Bakanımız hem de Merkez Bankası Başkanımızın bizi mahcup etmeyeceğini ümit ediyor ve güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun, “Kaptan olarak gemiyi limana getireceğim ama değişiklik taleplerinin de önünü açacağım” açıklamalarının sorulması üzerine Erdoğan, “Ben o partinin kaptanı değilim, o partinin botu da değilim. Güverte. Ben AK Parti kaptanıyım, bana AK Parti’yi sorun. Bir de Kılıçdaroğlu.” Onu yakaladığında sor. Yani kaptanın içlerinde yaptığı şey, gemi şu anda yandan çok kötü bir şekilde çöktü. Herşey temiz. Neyle rekabet ettiği, kiminle ne yaptığı bizi ilgilendirmez. Elhamdülillah seçimi başarıyla tamamladık, bitirdik. masa, dokuz kişilik masa, on bir kişilik masa; Ortada masa kalmamıştı, düzgünce dağılmıştı. Şimdi bana bunu sorarsanız, bu olmayacak. Milletim en sevindirici kararı verdi.

Yeni Anayasa sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Masanın etrafındakilere bakıp konuşsak bence konuşmazlar. Ama bizim kümemizin misyonu ne? Bir değişikliğe ne dersin?’ Böyle bir anayasa değişikliğine ‘evet’ derlerse neden muhalefetle anayasa değişikliğine gitmeyelim diye soruyorlar.İçlerinde en değerli unsurumuz ailedir.Biz aile konusunda hassasız.İki, Aile ve Gençlik Bankası çok değerli, olumlu bakarlarsa biz de bu konuda adım atacağız. Yani kimisi anayasa değişikliği, kimisi yasal düzenleme gerektiriyor. Muhalefet anayasa değişikliği gerektiren konularda bu konuya “evet” diyor, maalesef çok fazla “İyimser değiliz” dedi. – ANKARA

haber-derik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort