Ekonomi

ABD’de fabrika faaliyetleri daraldı, fiyat baskıları hafifledi

ABD imalat sektörü Haziran ayında üst üste üçüncü ay daralma yaşarken, girdi maliyetlerine ilişkin temel bir gösterge son altı ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM), imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) Mayıs ayındaki 48,7 seviyesinden 48,5’e gerilediğini ve ABD ekonomisinin %10,3’ünü oluşturan sektördeki düşüşün devam ettiğine işaret ettiğini bildirdi. Ekonomistler endeksin hafif bir artışla 49,1’e yükselmesini bekliyorlardı.

Bu gerileme, artan faiz oranları ve mal talebindeki azalmanın birleşik etkilerine bağlanıyor. Geçen hafta açıklanan veriler, imalatın ilk çeyrekte yıllık bazda %4,3 oranında küçüldüğünü ve bundan en çok dayanıklı tüketim mallarının etkilendiğini gösterdi.

ABD Merkez Bankası geçen yılın Temmuz ayından bu yana gösterge niteliğindeki gecelik faiz oranını %5,25 ile %5,50 arasında tutuyor. Eylül ayından itibaren politikanın gevşetileceği beklentilerine rağmen, politika yapıcıların son açıklamaları daha şahin bir duruşa işaret etmektedir. Fed, enflasyonla mücadele için 2022’den bu yana politika faizini toplam 525 baz puan artırdı.

ISM’nin gelecekteki imalat faaliyetlerinin bir göstergesi olan yeni siparişler alt endeksi Mayıs ayında 45,4’ten 49,3’e hafif bir iyileşme gösterse de genişlemeye işaret eden eşiğin altında kaldı. Ayrıca, fabrika üretimi Şubat ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi ve üretim alt endeksi bir önceki ay 50,2’den 48,5’e geriledi.

Enflasyon endişeleri açısından olumlu bir gelişme olarak, imalatçıların girdiler için ödediği fiyatlar Mayıs ayındaki 57,0 seviyesinden 52,1’e gerileyerek Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Girdi maliyetlerindeki bu düşüş, ekonomideki genel dezenflasyon eğilimiyle uyumludur.

Bu arada, anketin tedarikçi teslimatları alt endeksi 48,9’dan 49,8’e yükselerek teslimatların hızlandığına işaret etti. Fabrika istihdamı da sektörün işten çıkarmalar, yıpranma ve işe alımların dondurulmasıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Mayıs ayındaki kısa süreli artışın tersine azalış gösterdi.

Hükümetin Cuma günü Haziran ayında 195.000 kişilik bir istihdam artışı bildirmesi beklenirken, işgücü piyasası genel olarak soğuyor gibi görünüyor; bu rakam Mayıs ayındaki 272.000 kişilik istihdam artışından daha düşük. İşsizlik oranının ise %4.0 seviyesinde sabit kalacağı tahmin ediliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

caykaraajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu